Ρεφλεξολογία είναι η μελέτη και η πρακτική εφαρμογή της πίεσης των αντανακλαστικών σημείων των ποδιών και των χεριών που σχετίζονται με διάφορα μέρη του σώματος. Είναι μια τέχνη, μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή θεραπευτικού μασάζ. Κατατάσσεται στον τομέα της εναλλακτικής ή συμπληρωματικής ιατρικής ή θεραπείας. Θεωρείται μια θεραπευτική τέχνη που φέρει μία κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα.

Ποιες οι ιστορικές ρίζες της ρεφλεξολογίας (πότε περίπου και πού ξεκίνησε) και πόσο διαδεδομένη είναι σήμερα σαν μέθοδος;

Η ρεφλεξολογία είναι μια μορφή ολιστικής θεραπείας που έχει τις ρίζες της στην Κίνα πριν από 5 χιλιάδες χρόνια. Αν και δεν υπάρχουν γραπτές ενδείξεις που να πιστοποιούν την ακριβή ιστορία της ωστόσο υπάρχει μια τοιχογραφία σε ένα αιγυπτιακό τάφο στη Σαχάρα, η οποία δείχνει τέσσερις ανθρώπους εκ των οποίων οι δύο τρίβουν τα χέρια και τα πόδια των άλλων. Η ιερογλυφική επιγραφή στην τοιχογραφία η οποία έχει χρονολογηθεί το 2000 π.χ. μεταφράστηκε ως «μην με πονέσεις, θα σε κάνω να με εξυμνείς». Η σημερινή ρεφλεξολογία αποδίδεται στη Eunice Ingham μία φυσιοθεραπεύτρια που συνεργαζόταν με τον Dr Joe Shelby Riley, θεραπευτή και υποστηρικτή της θεραπείας ανά ζώνες ένα θεραπευτικό σύστημα που εφευρέθηκε στην αρχή του 20ου αιώνα από τον αμερικάνο Dr William Fitzgerald. H Eunice Ingham ίδρυσε μία σχολή στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διδάσκει άλλους, και σήμερα η ρεφλεξολογία εφαρμόζεται σε όλο τον κόσμο.

Τι εννοούμε λέγοντας ότι είναι μία ολιστική μέθοδος και πώς οι πιέσεις στα διάφορα αντανακλαστικά σημεία του πέλματος ενεργοποιούν τις θεραπευτικές ιδιότητες του σώματος;

Εννοούμε ότι είναι μία θεραπευτική μέθοδος ήπιου χαρακτήρα φυσική θεραπεία όπου ενισχύει την έμφυτη ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπευτεί. Είναι τεχνική ανακούφισης και θεραπείας που βασίζεται στα αντανακλαστικά του σώματος και εφαρμόζεται στις απολήξεις των ποδιών και των χεριών. Ειδικά στα πόδια υπάρχουν οι περισσότερες απολήξεις των νεύρων, που ξεκινώντας από τον εγκέφαλο πηγαίνουν σ’ όλο το σώμα. Όλα τα όργανα, οι αδένες και τα άλλα μέρη του σώματος φτάνουν στα πόδια σαν αντανακλάσεις των μερών του σώματος. Στη ρεφλεξολογία όταν ερεθίζονται τα αντανακλαστικά των ποδιών προκαλείται μια ακούσια αντίδραση των οργάνων που συνδέονται με αυτά τα αντανακλαστικά. Η σωστή διέγερση αυτών των αντανακλαστικών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση της υγείας μας.

Αποτελεί κλάδο της συμβατικής ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής; Είναι αποδεκτή σαν μέθοδος θεραπείας; Με ποιες άλλες τεχνικές μπορεί να συνδυαστεί;

Η ρεφλεξολογία εναρμονίζεται με την ομοιοπαθητική ωστόσο δεν αποτελεί κλάδο της ιατρικής ή της ομοιοπαθητικής. Η ρεφλεξολογία είναι εναλλακτική συμπληρωματική θεραπεία με πλήρεις θεραπευτικές αγωγές. Μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες τεχνικές χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Κάποιες φορές εγώ προσωπικά σε περιπτώσεις προβλημάτων σπονδυλικής στήλης και ειδικότερα αυτών που σχετίζονται με το κάτω μέρος της πλάτης και του αυχένα, κάνω χρήση του μασάζ στα συγκεκριμένα σημεία, χρησιμοποιώντας μαλάξεις και πιέσεις έτσι ώστε να επιφέρω καλύτερο θετικό αποτέλεσμα. Στο εξωτερικό η ρεφλεξολογία γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτή από το ιατρικό επάγγελμα. Πολλά ιατρικά κέντρα, ογκολογικά ιδρύματα και κλινικές απασχολούν ρεφλεξολόγους για να εργάζονται παράλληλα με τους γιατρούς. Πολλές νοσοκόμες και μαίες εκπαιδεύονται για να γίνουν ρεφλεξολόγοι έτσι ώστε να μπορούν να συνδυάζουν τη ρεφλεξολογία με τις ιατρικές τους ειδικότητες.

Πώς εργάζεται ο ειδικός όταν εφαρμόζει την τεχνική αυτή;

Ο χώρος όπου δουλεύει πρέπει να είναι ήσυχος, ιδιωτικός και άνετος, με απαλή μουσική που βοηθά στη χαλάρωση. Είναι πολύ σημαντικό να είναι εξασφαλισμένη η άνεση τόσο για τον ασθενή όσο και για το θεραπευτή. Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία ρεφλεξολογίας ο εξειδικευμένος ρεφλεξολόγος πρέπει να ελέγχει ολόκληρο το ιστορικό του πελάτη έτσι ώστε να γνωρίζει πλήρως την κατάσταση της υγείας του. Για όλους τους θεραπευτές ο βασικός κανόνας είναι αν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία να μην προβαίνει στη θεραπεία ρεφλεξολογίας.

Για ποιες παθήσεις μπορεί να φανεί πολύτιμη η συνδρομή της και πόσο αποτελεσματική είναι; Απαιτούνται επαναληπτικές συνεδρίες;

Η ρεφλεξολογία επαναφέρει την ισορροπία στα όργανα και στα συστήματα του σώματος διεγείροντάς τα έτσι ώστε να δουλεύουν με άριστα αποτελέσματα. Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις που συναντούμε καθημερινά και βοηθά σε μεγάλο βαθμό είναι οι οσφυαλγίες, πονοκέφαλοι, ιγμορίτιδα, δυσκαμψία του αυχένα, πεπτικά προβλήματα κα. Οι επαναληπτικές συνεδρίες που χρειάζονται εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και του συστήματος και διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο για ένα καλύτερο αποτέλεσμα χρειάζονται αρκετές επαναλήψεις της θεραπείας.

Από την εμπειρία σου πόσο ενημερωμένος είναι ο κόσμος για το θέμα αυτό και πόσο πρόθυμος είναι να εμπιστευτεί ένα ρεφλεξολόγο;

Από τη δική μου εμπειρία μπορώ να σας πω ότι ο κόσμος ενημερώνεται και είναι πρόθυμος να δοκιμάσει καινούριες μεθόδους. Καταφεύγουν αρκετά συχνά για ρεφλεξολογία ή και για μασάζ και ζητούν βοήθεια για θεραπεία, ανακούφιση από τον πόνο ή ακόμα και για απλή χαλάρωση.

Τι είδους γνώσεις (σπουδές) και πρακτική απαιτείται για να δικαιούται κανείς να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο αυτή;

Για να ειδικευτεί κανείς στη ρεφλεξολογία υπάρχουν αναγνωρισμένες σχολές ρεφλεξολογίας με μαθήματα και εξετάσεις θεωρίας και πρακτικής με παράλληλη άσκηση σε ασθενείς.

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να αφήσεις σε όσους διστάζουν να την εμπιστευτούν;

Ο κόσμος θα ήταν καλό να εμπιστευτεί τα πόδια του σε ένα ειδικό ρεφλεξολόγο. Η προληπτική υγεία γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για την κοινωνία. Ιδιαίτερα σήμερα που τόσοι πολλοί άνθρωποι ζουν αγχωτικές ζωές τόσο στον εργασιακό όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Ο χρόνος που χρειάζεται να μάθουμε να χαλαρώνουμε και να ηρεμούμε, έχει αναζωογονητικά αποτελέσματα σε ολόκληρο το σώμα μας.